Ziua 4 – Abstract

de ioanpopovici

Abstract

 

 

Omul are o astfel de predilectie pentru sisteme si deductii abstracte incat este gata sa distorsioneze adevarul intentionat, este in stare sa nege evidenta simturilor sale numai pentru a-si justifica logica” – Fyodor Dostoyevsky

Nu, nu l-am citit inca pe Dostoyevsky, dar gasesc un valoros adevar in spusele sale de mai sus.

Oamenii sunt singurele fiinte cu capacitatea de a emite ganduri abstracte(sau asa credem noi).

Accesul nostru la cunoastere incepe pe drumul abstractului, asa suntem construiti, altfel nu putem intelege nimic din ceea ce ne inconjoara.

Cat de adanc este inscris in genele tale conceptul de cantitate, sa numeri, cat de natural ti se pare?

Orice lucru neinteles, orice problema nerezolvata cunoaste mai intai o modelare matematica in mintea noastra. Doar folosind acest model suntem in stare sa lucram, doar folosindu-ne de el putem intelege si rezolva problema. Ti se intampla asta fara sa fii constient de fiecare data.

Fiecare stiinta are propriul sau aparat matematic folosit pentru a-i rezolva problemele, pentru a-i atinge culmile.

Nu este modalitatea cea mai usoara, cere mult efort, chiar din partea celor pasionati. Oare de ce?

Voi apela din nou la mitologie pentru a primi un raspuns.

Copacul vietii si copacul cunoasterii sunt doua motive prezente in aproape toate culturile lumii. Peste tot cu acelasi substrat.
Voi folosi drept exemplu mitologia crestina, deoarece consider ca este cea mai cunoscuta de catre voi.
Eva a muscat din fructul oprit aflat in copacul cunoasterii(cunoasterii binelui si raului). Odata cu alegerea ei oamenilor le-a fost intrerzis accesul la copacul vietii. Din acel moment suntem impinsi in viata de povara cautarii cunoasterii absolute. Pretul acestei curiozitati este efortul necesar.

Doresc sa abordez mitologia legata de aceasta tema intr-un viitor nu prea indepartat.

Pana atunci insa, nu uita, desi ne-a fost interzis accesul la copacul vietii, el exista, o ramura din el esti chiar tu !
Foloseste aceasta ramura (propria viata), pentru a acumula cunoasterea care sa te multumeasca, sa te linisteasca, sa te faca fericit.